Kapat Ikon
Dosya Konusu: İş Etiği

Etik kavramı genel olarak ahlaki değerler bütününü kapsarken, iş hayatındaki etik ilkesi ise işletmelerin ürün ve hizmetleriyle ilgili tüm süreçlerde, çalışma etiği ve mesleki etiği kapsayarak, toplum bazındaki işe ilişkin değer ve tutumları ele alıp, bu değerli de evrensel boyutlar çerçevesinde bütünsel şekilde değerlendirir.

 

İş etiği, toplum içerisinde yaşayan insanlar açısından adalet, dürüstlük ve eşitlik gibi konuları derinlemesine ele alıp, bu değerler doğrultusunda ‘yol gösterici’ bir misyona sahiptir.

 

İş etiğine ilişkin ilkeler evrensel ve herkes için geçerliliği olan bir özellik taşımaktadır. İş ahlakı ise kişiden kişiye veya toplumdan topluma değişkenlik gösterip, göreceli bir nitelik olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Kurumsal şirketlerin iş etiği kuralları gereği ortaya koyduğu faaliyetlerde, içerisinde bulunduğu ülkenin yasaları ve yönetmeliklerine uygun hareket ederek, ilgili talimatlara, prosedürlere ve kurallara uyma yükümlülüğü bulunmaktadır.

 

Şirketler, kişisel çıkarları şirket çıkarlarının önüne koymadan hareket edip; müşterileriyle, çalışanlarıyla ve diğer tüm paydaşlarıyla doğruluk ve dürüstlük öncelikleriyle ilişkilerini yürütmelidir.

 

Yasal ve etik alanlar çerçevesinde hareket etmesi gereken işletmelerin, ilgili kişi ve kuruluşların gizliliklerine ve özel bilgilerinin korunmasına azami özen göstermesi; ticari sırları, personel özlük haklarına ait bilgileri diğer gizlilik içeren anlaşmaları korumak suretiyle de adımlarını bu yönde atması büyük önem taşımaktadır.

 
Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.