Kapat Ikon
Techno Aktaş'tan Bulgaristan'daki Geleneksel "Marteniçka Günü'ne Tam Destek

Aktaş Holding’in Bulgaristan’daki üretim üssü Techno Aktaş, Bulgaristan ve dünya ekonomisine sağladığı katkıların yanı sıra; bölge halkının yerel gelenek ve görenekleri doğrultusunda gerçekleştirdiği her türlü faaliyete de destek vererek, toplumla bütünleşen kimliğine uygun çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

 

Techno Aktaş’ın çalışanları bu faaliyetler kapsamında son olarak, 1 Mart tarihinde, tüm Bulgar vatandaşlarının ‘Marteniçka’ adı verilen ve sevginin, mutluluğun ve şansın sembolü olarak nitelendirilen özel gün kutlamasına destek verdi.

 

“Tüm Bulgaristan Halkı Katılım Gösteriyor”

 

Bulgaristan’da 7’den 70’e herkesin katılım gösterdiği kutlama organizasyonunda, Tekchno Aktaş çalışanları da yer alırken, yüzyıllardır Bulgaristan’da geleneksel olarak kutlanan ‘Marteniçka’, halk arasında şu şekilde öykülendiriliyor:

 

“Marteniçka, Kubrat Han Efsanesi’ne dayanmaktadır. Kubrat Han M.S. yedinci yüzyılda yaşamış bir Bulgar hükümdarıdır. Beş oğlu bir de kızı vardır. Babaları ölüm döşeğinde Bulgar kabileleri arasındaki bağları korumalarını vasiyet eder. Ancak Hazarlar’ın saldırısına karşı koyamaz ve kendilerine yeni topraklar aramak üzere yola çıkarlar. Hazar Kağanı, kız kardeşleri Huba’yı esir almıştır ve oğlanlardan Bayan da Huba ile kalmıştır. Büyük kardeşler kendilerine özgür bir ülke bulduklarında bir kuşun bileğine altından ip bağlar, Bayan ile Houba’ya gönderir. Bu işareti gören kardeşler kaçmaya karar verir, Tuna nehri kıyısına giderler, karşıya geçerken Bayan vurulur. Huba da kendilerine eşlik eden kuşun ayağına Bayan’ın kanıyla kırmızıya boyanmış bir ip bağlar ve kardeşlerine gönderir. Kardeşleri ülkenin kapılarını Huba’ya ve Bayan’a açar. O günden sonra askerlerinin kıyafetlerini kırmızı-beyaz iplerle süsler. O kırmızı- beyaz iplere olayların gerçekleştiği Mart ayının ismini verirler Marteniçka… O günden sonra 1 Mart’ta tüm Bulgarlar birbirine kırmızı – beyaz marteniçka takar. Marteniçka sevginin, mutluluğun ve şansın sembolü olmuştur.”

Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.