Kapat Ikon
Dosya Konusu - Kurumsallaşma

Kurumsallaşma; firmanın faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda kurumsallaşma, işletmenin tüm stratejik kararlarına ve faaliyetlerine yön veren vizyon, ana amacı ve üstlendiği ana görevini tanımlayan misyon, faaliyetlerini yürütürken uyacağını beyan ettiği kavramları içeren ilke ve değerler, faaliyetini yürütürken izlediği yol ve yöntemleri yansıtan politikalar ve hedeflerine ulaşmak için sürdüreceği uygulamalar açısından, belirli bir niteliğe, canlılığa ve sürekliliğe sahip olmasıdır.

 

Kurumsallaşmanın amacı, işletmelerin patron, yönetici ve personele bağımlı olmadan faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde yönetebilmesidir. Firmanın kişilerden ve onların yöntemlerinden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu, işletmenin önemli noktalarında insanın olmayacağı anlamına gelmez. Açıkça, kişiler olmadan aksamanın önüne geçebilmektir.

Kurumsallaşma İçin Ne Gerekiyor?

 

Kurumsallaşma için yapılması gereken önemli ve zaruri adımlar mevcuttur. Bunlar, iş ve görev tanımlarının kesin olarak belirlenmesi, işletme kurallarının kesinleştirilmesi, işletmede bulunan birimlerin iş akışlarının tespit edilmesi, işletmenin kendisine özgü ilkeleri ortaya koyması, yetki ve sorumlulukların tespit edilerek verilmesi, yetki ve sorumlulukların bu yetki ve sorumluluğu üstlenebilecek kişilere sunulması ve nihai kararların istişare ile alınması hususlarıdır.

 

Kurumsal Olmak Bugüne Değil, Yarına Yatırım Yapmaktır

 

Kurumsal bir firma, bireylere bağlı kalmadan sistemin kendi kendine yürüyebilmesidir. Kurumsallaşan bir firmada herkesin işinin belli olması ve sorun yaratabilecek durumların alternatifinin olmasıdır. Kurumsallaşmada önemli olan iştir, görevdir. O işe göre eleman alınır, elemana göre iş yaratmaya çalışılmaz. Ayrıca kurumsal bir firmada mevcut hata öncelikle sistemde aranır. Her hatada çalışana yansıtılmaz; çünkü hata yapma toleransı önceden planlanmıştır. Kurumsal bir firma olmak için düzeni sistemli bir hale getirmek gerekir. Hem bu sayede her an karşılaşılabilecek sorunları bir tehdit olarak değil, beklenen ve önlemi alınmış bir şey olarak görmek mümkün olacaktır. Böylece stresten de kurtulmuş olunacaktır. Aslında kurumsal olmak büyük hesap yapmaktır. Küçük detayları atlamamak ve bugün için getirisi olmayan ama yarın için çok değerli olan noktalara yatırım yapmaktır. İşletmelerin gelişmesi, sürekliliğinin ve nesillere devrinin sağlanabilmesi için kurumsallaşma zorunludur.

Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.