Kapat Ikon
Röportaj - Emre Atay

1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1976 yılında Bursa'da doğdum ve şu anda Bursa'da yaşamaktan dolayı mutluluk duyuyorum. ODTÜ İktisat bölümünü bitirdikten hemen sonra Pamukbank'ta Müfettiş Yardımcısı olarak iş hayatına atıldım. Kısa süren bankacılık ve otomotiv sektörü deneyimlerinden sonra 2003 yılında Borusan Lojistik'te çalışmaya başladım. Geçtiğimiz 11 sene süresince Borusan Lojistik bünyesinde yurt içi lojistik, liman ve uluslararası taşımacılık alanlarında yöneticilik yaptım. Bildiğiniz gibi, 2012 yılının sonunda, Borusan Lojistik, Balnak'ı bünyesine kattı. Bu birleşmeyi takiben, ben de Bursa Bölgesi Uluslararası Taşımacılık birimlerinin sorumluluğunu yürütmekteyim.

İşten arta kalan zamanımı daha çok 6 yaşındaki oğlumla geçirmeye özen gösteriyorum. Ayrıca, spor aktivitelerine de zaman ayırmaya çalışıyorum. Özellikle son dönemlerde bisiklet sporu ile yakından ilgilenmeye başladım. Bunun yanında, tenis ve yüzme, fırsat buldukça keyif alarak yaptığım sporlar. Son dönemlerde çok fazla vakit ayıramasam da fotoğrafçılığa karşı özel bir ilgim olduğunu da söyleyebilirim.

2. Kurumunuzu tanıtır mısınız?

Firmamız Borusan Lojistik, 1973 yılında Borusan Holding bünyesinde grup şirketlerine hizmet vermek amacıyla kuruldu. 2000 yılında deneyim ve bilgi birikimimizi grup dışı firmalara da sunmak ve faaliyet alanımızı geliştirmek için "entegre lojistik hizmet sağlayıcı" olarak bir yeniden yapılanma gerçekleştirdik. Borusan Lojistik olarak 12 yılda sektörün lider firmalarından biri haline geldik. 2012'de yaptığımız büyük satınalma atılımıyla da, sektörün ilk 10 oyuncusu arasında yer alan Balnak'ı bünyemize katarak sektör liderliği konumuna ulaştık.

Temel olarak 4 stratejik iş alanı üzerine odaklanıyoruz: Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri.

Türkiye'de bulunan 60 kara nakliye ofisi, 14 transfer merkezi ve 450 araçlık filomuzla Yurt içi Komple Taşımacılık, Yurt içi Parsiyel Taşımacılık, toplam 400.000 m2‘lik alanda Gümrüklü, Gümrüksüz Depolama, Proje Taşımacılığı, Soğuk Parsiyel Taşımacılığı, Milkrun Ağır Taşımacılık, Oto Taşımacılığı, Üretim Lojistiği ve Araç Lojistik Merkezi hizmetleri sunuyoruz. Bunlar firmamızın verdiği yurt içi lojistik hizmetleridir.

Gemlik'te yer alan Borusan Limanımız ise, 7 gün 24 saat kendi uzman kadrosuyla konteyner, genel kargo, proje yükü hizmetleri, PCC ve RO-RO liman ve terminal hizmetlerini dünya standartlarında sağlıyor. 5 milyon ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 250.000 araç elleçleme kapasitesine sahip olan Limanımız, 450 m lineer rıhtımı, 14,5 m su derinliği ve Gantry tipi vinçleriyle 10.000 TEU kapasiteli gemilere hizmet verebiliyor.

Balnak entegrasyonu ile yurtdışında geniş bir acente ağına sahip olduk ve uluslararası taşımacılık alanında büyük bir güç kazandık. Özellikle Avrupa'da son derece sağlam bir altyapıya ulaşan firmamız Borusan Lojistik'in karayolu acente ağına Almanya, İsviçre, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Belçika, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Tunus, Portekiz ve Baltık ülkelerini de ekledik.

Lojistik sektörüne damga vuran yenilikçi bir adımımızdan da burada bahsetmek isteriz. 

Firmamızın hayata geçirdiği ve alanında ilk ve tek olan ETA (Elektronik Taşıma Ağı), bir yandan kamyoncu esnafını Türkiye'nin en büyük, en etkin ve son teknolojileri kullanan filosu haline getirirken, diğer yandan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere güvenilir, izlenebilir ve uygun fiyatlı nakliye hizmeti sunmaktadır.

ETA Borusan'ın ‘bir adım önde olmak' vizyonuna paralel olarak yürüttüğü inovasyon çalışmalarının bir sonucudur. Lojistik sektörü, binlerce şirketin iş yaptığı hayli dağınık ve kurumsallaşmanın en zor sağlanabildiği iş alanlarından birisidir. Bu sistem Türkiye'de nakliye yapan bireysel girişimcilerin filosunu bir anda verimli, merkezi olarak kontrol edilebilen, izlenebilen kurumsal bir hizmet sunucusu haline dönüştürüyor. ETA, KOBİ'lere yüklerini taşıyacak güvenilir, sigortalı, maliyet avantajı yaratan, 7x24 izlenebilen nakliye hizmet sağlıyor. Kamyoncu esnafına ise ödemelerini zamanında, güvenli bir şekilde ve istedikleri noktalardan almasını ve daha yoldayken bir sonraki işlerini planlama kolaylığını getiriyor. ETA, kamyoncu ile yük sahibini bir araya getiren basit bir buluşma platformu değil, binlerce aracın verimli yönetildiği, son teknolojilerin kullanıldığı, efektif bir filo yönetim sistemi olan, taşımanın tüm sorumluluğunu üstlenen bir taşımacılık şirketidir. ETA'nın %100 sahibi Borusan Lojistik olmakla 
beraber ayrı bir tüzel kişilik olarak ve ayrı bir yönetim ekibiyle yönetilmektedir.

3. Aktaş ile olan işbirliğiniz ne zaman başladı?

Borusan Lojistik olarak Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri ile daha önce de çalışma fırsatımız olmuştu. Ancak 2011 yılı itibariyle Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri ile düzenli ve daha büyük ölçekli taşımalar yapmaya başladık. Bu sayede, firmamız ve Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri arasındaki ilişkileri geliştirerek müşterimizin ihtiyaçlarını ve önceliklerini daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Bugün Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri'ne entegre yurtiçi taşıma, gümrük ve uluslararası hava/kara/deniz taşımacılığı hizmetlerini tek elden veriyoruz. 5 kıtada iş yapan Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri'nin dünya ile bağlantısını sağlamaktan dolayı son derece memnunuz.

4. Aktaş sizin için ne ifade ediyor? Şirketin dünya çapındaki büyümesini ve hedeflerini değerlendirir misiniz?

Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri, yerel bir işletme olarak uzun bir geçmişi ve değerleri olan, aynı zamanda dünya ölçeğinde hedeflerini belirleyen ve bu hedeflere ulaşmak için sürekli değişim ve gelişim sağlayan bir firmadır. Dünyanın birçok noktasına yapılan yatırımlar, Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri'nin uzun vadedeki hedeflerini net bir şekilde göstermektedir. Ayrıca Aktaş, bu büyük hedeflerin peşinden koşarken, kendi değerlerini asla arka plana atmayan, çalışanlarına ve topluma karşı sorumluluklarını her zaman yerine getiren, vizyonunu gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyen bir firmadır.

5. Aktaş Holding ile nasıl bir iş ortaklığınız var?

Borusan Lojistik, son 2 senedir Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri'ne gümrük, uluslararası karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılık hizmetleri veriyor. Bu sayede Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri'nin dünya ile bağlantısını sağlıyor, ticari faaliyetlerine katkı sunuyoruz.

6. Sizce iş hayatında başarılı olmanın sırrı nedir?

İş hayatında başarılı olmanın birçok bileşeni bulunuyor. Bana göre iş hayatında başarılı ve mutlu olmanın 5 temel şartı var. Bunları; yaptığımız işi sevmek, işimizle ilgili bir hedeflere sahip olmak, hedeflere ulaşmak için planlı ve düzenli bir çalışma temposunu sağlamak olarak sıralayabiliriz. Diğer önemli bir kriter ise çevredeki ve dünyadaki değişimleri ve gelişimleri takip etmek, bunlara uyum sağlayabilmektir. Son olarak söyleyebileceğimiz noktanın ise, hem çalışanlarla hem de müşterilerle iyi ve yapıcı bir iletişim kurmak olduğunu düşünüyorum. 

Bu 5 bileşen başarıya giden yolu oluşturuyor.. Tüm bu koşullar iş yaşamına yansıtıldığında mutlu olmamız için hiçbir engel kalmaz diye düşünüyorum..

  
Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.