Kapat Ikon
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri olan sigaranın içerisinde, vücut için zehirli, kanser yapıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunların içerisinden de 50 tanesinin, doğrudan kansere sebebiyet verdiği, bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Sigara içenlerde kalp krizi riski, içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır. Yine aynı şekilde, sigara içenlerde akciğer kanseri riski, içmeyenlere göre 20 kat fazla olmaktadır.

Sigara içenlerde akciğer dışında; ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmaktadır.

Sigara; beyin damarı hastalıkları, bacak kangrenleri, felç riski, kadınlarda düşük ve erken doğum riskini arttıran önemli etmenlerden biridir.

Kolay ulaşılabilir olması sebebiyle, gençler arasında da oldukça yaygın olan sigara ile mücadele edilerek, kullanımının mutlak suretle durdurulması gerekmektedir.

Çocuklarının sigara kullanmaya başlamaması için ebeveynlere de bu konuda büyük sorumluluklar düşmektedir. Bunun için de öncelikle anne ve babaların, bu zararlı alışkanlıktan uzak durmaları gerekiyor.

Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkânsız değildir. Bu sebeple, sigarayla mücadele konusunda kararlı olunmalı, hekim gözetiminde yapılacak tedavi yöntemleriyle, bu bağımlılıktan kurtulabilmek mümkündür.

Bol su içip, yürüyüş ve spor yaparak da, sigarayla mücadele adına önemli bir adım atabilirsiniz. Her yıl 9 Şubat tarihi, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır. Çok sayıda kronik ve ölümcül hastalığa sebep olan sigaraya karşı; gelin, hep birlikte mücadele edelim…

 

Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.