Hızla küreselleşen yenidünya düzeninde, firmaların hem müşteri beklentilerine en iyi şekilde yanıt verebilme, hem de ulusal veya uluslararası ölçekte rakiplerine göre farklılaşma noktasında, kendini daima güncellemesi ve sürekli iyileştirmeyi bir kültür olarak benimsemesi gerekiyor.
Üretim veya hizmet süreçlerindeki mükemmele ulaşma hedefiyle, devamlı olarak geliştirilmesi gereken bu kültürün kaynağı ise Kaizen felsefesidir.
Toplam kalite kontrolü, üretimde sıfır hata prensibi, verimlilik ve kalite iyileştirmesi, öneri sistemi, yeni ürün geliştirme, otomasyon ve iş yerinde disiplin gibi birçok kavram, aslında sürekli iyileştirme kültürünün temel unsurlarını meydana getiriyor.
Sürekli iyileştirme kültürünün temelinde ise proses gelişiminde, özellikle de çalışan tarafında gerçekleştirilen sürekli ve küçük iyileştirmeler önemli bir yer tutmaktadır.
Şirketlerin mevcut piyasa koşullarında sürekliliği olan başarılara ulaşması için tüm bu iyileştirme çalışmalarını kararlı bir şekilde yerine getirmesi ve bugünü değil geleceği öncelik edinmesi, rekabette ayakta kalmak açısından hayati öneme sahiptir.
Küresel düzeydeki başarılı örnekleri de dikkate aldığımızda, şirketlerin tüm operasyonel ve stratejik süreçlerinde sürekli iyileştirme anlayışını, kurum kültürüyle optimize etmesi gerekliliği, büyük hedefleri olan firmaların yol haritası anlamında önemli sonuçları karşımıza çıkarıyor.