Bilindiği üzere kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarının ardından ikinci sırada yer alan, en önemli toplum sağlığı probleminin başında yer almaktadır.
'Korunulabilir' bir hastalık olan ve doğru korunma yöntemleri sayesinde, kanser vakalarının üçte birinin önlenebildiği görülmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulurken, kanser vakalarının yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı ise sigara ve obezite ile doğrudan bağlantılıdır.
Yapılan araştırmalara göre, çevresel etkenlerin kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkili olduğu belirtilmiştir. Kanser oluşumunda etkisi olan yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı ile birlikte, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması durumda, kanser görülme sıklığının azaldığı görülecektir.
'4 Şubat Dünya Kanser Günü' dolayısıyla, her yıl dünya genelinde tüm toplumlar nezdinde farkındalık ve bilinç oluşturmak amacıyla, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte organize ettiği çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Kansere karşı, her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadeleye ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Bu bakımdan doğru bilgi, etkin mücadele, risk faktörlerinin en aza indirilmesi ve konuyla ilgili gerekli farkındalığın oluşturulması hepimiz için bir gerekliliktir.