Kapat Ikon
4 Şubat Dünya Kanser Günü

Dünya genelinde her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve birçoğu önlenebilir olan bir hastalığı karşı, toplumsal bilinci artırmak ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, 4 Şubat tarihi tüm dünyada, “Dünya Kanser Günü” olarak ilan edilmiştir.

4 Şubat, Dünya Kanser Savaş Örgütü (UİCC) tarafından her yıl anılan ve ülkemizde de Türk Kanser Araştırma Ve Savaş Kurumu’nun ( TKASK ) çeşitli kampanyalar ve etkinliklerle düzenlediği bir gündür.

Kanser, ülkemizde ve dünyada, ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olarak bilinmektedir.

Kanserden meydana gelen ölümlerin oranının her geçen artması nedeniyle de, önümüzdeki yıllarda kanserin, ölüm sıralamasında ilk sıraya yerleşmesi öngörülmektedir.

Vücut bölgelerinde görülme oranlarına göre kanser türleri:

Beyin ve omurilik %1

Cilt %10

Genital bölgeler: erkeklerde %20, kadınlarda %8

Meme  %14

Sindirim sistemi %25

Solunum yolları: erkeklerde %2, kadınlarda %3

Karaciğer ve safra kesesi %3

Diğer organlar %8

“İmkânsız Değil”

Ülkemizde 2014 yılında, 159 bin kişiye kanser teşhisi kondu. Araştırmalara göre, kanserin Türkiye’ye yıllık maliyeti 2,5 milyar doları buluyor.

Kanser Günü’nün 2015 yılı ana konusu olarak seçilen “İmkânsız Değil” başlığı altında, kansere karşı temel çözümlerin var olduğu ve ulaşılabilirliği öne çıkarılmaktadır.

Bu kampanya kapsamında; kanserden korunma, erken tanı, tedavi konusunda bilinenlerin nasıl hayata geçirilebileceği değerlendirilmekte ve küresel düzeyde kanser yükünün ve etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir.

Odaklanılan 4 alan ise şunlardır:

-Sağlıklı yaşamayı seçmek

-Erken tanı sağlamak

-Herkes için tedavi

-Yaşam kalitesi

Kanser, sadece bu hastalığa yakalanan bireyi değil, tüm ailesini ve yakınlarını derinden etkileyen bir durum olarak değerlendirilmeli ve bu bağlamda bir mücadele yaklaşımı geliştirilmelidir.

Kanser, korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir.

Unutmayın, Erken teşhis hayat kurtarır!

 

Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.