Kapat Ikon
Makale - Rahşan İ. YORULMAZ: Köprü

Ülkemizi ben köprüye benzetirim hep. Hatta son deprem analizleriyle birlikte bir o yana bir bu yana sallanan asma bir köprüye daha çok benzetmeye başladım. Sadece fiziksel değil; medeniyetle batının, birinci dünya ülkeleriyle üçüncülerin, dinin, ırkın, enerjinin, suyun, soğuktan sıcağın, her şey için siyahı beyaza bağlayan bir bağlantı…

Okurken, çalışırken, hayatımızda ki ana kuralları prensipleri oluştururken de durum böyle. Çocuklarımızı keman, piyano derslerine gönderip,  akraba düğünlerinde göbek atmayı; Eskrim dersinden çıkan oğlumuz evde babayla güreşip tuşa getirmeyi öğrenir.

İş yaşamında da öyle:  Batı gibi disiplinli, doğu insanı gibi kurnaz olmayı biliriz. Son yıllarda da Batının kabul ettiği kaliteyi Uzakdoğu gibi ucuza üretmeyi başarmaya çalışıyoruz. İşte tam bunların kesiştiği noktada ortak payda ”Verimlilik” …

Son zamanlarda en çok kullandığımız kavramlar, verimlilik kurgusunu şekillendirecek yaklaşımlar.   Değer analizleri, fayda-maliyet yaklaşımı, kaynakların etkin kullanımı… Birim zamanda uygun kaliteyi en az kaynakla üretmek.

Başarılı şirketler anahtar performans kriterlerini “verimlilik “ olarak tanımlamaktalar. Örneğin ciro ya da pazar payları kadar, kendilerini geleceğe taşıyacak “birim üretim maliyetlerin de ki iyileşme oranlarına “ bakıyorlar. Aktaş ailesi olarak bizimde ana kriterlerimiz “etkin, verimli, esnek” yaklaşım temelinde yükselmek. “Herkesin aynı şeyi düşündüğü bir ortamda hiç kimse hiçbir şey düşünmüyor demektir” demiş Walter Lipmann Geliştireceğimiz yeni ve farklı fikirler, çok değerli ve şirketimizin geleceğini belirleyecek stratejiler bu önerilerden oluşacak.

Satış fiyatlarımızı bizden daha verimli çalışan rakiplerimiz,  satın alma fiyatlarımızı bizden rakiplerimizi daha iyi tanıyan tedarikçilerimiz tanımlıyor. Savaşın, krizlerin yanı başımızdan hiç ayrılmadığı günümüzde, bize kalan yaptığımız her iş için daha hızlı, daha etkin, daha az kaynakla optimum çıktıyı elde etmeyi başarmak olacaktır.

“Evren aynı kalmak için değişir, biz ise farklı olmak için.” John Fowles

Fark yaratıp liderliği yakalamamız dileğiyle.

Rahşan İlkay YORULMAZ, Teknik ve Yönetim Sistemleri Direktörü

  
Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.