Kapat Ikon
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, 3 Aralık günü ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul edildi. 5 Mart 1993 yılında ise BM İnsan Hakları Komisyonu, 3 Aralık tarihinin ‘Engellilerin Topluma Kazandırılması ve İnsan Haklarının Tam ve Eşit Ölçüde Sağlanması’ amacıyla resmileştirildi. O günden bu güne, 3 Aralık ‘Engelliler Günü’ olarak tüm dünya ülkelerinde kutlanır.

 

Doğum esnasında, kaza veya hastalık neticesinde bedensel, zihinsel, duygusal veya sosyal yeti kayıpları ortaya çıkabilir. Genetik bozukluklar da, doğum esnasında veya sonradan kendini göstererek bireyde engel/engeller oluşturabilir. Engelli bireyler, kendi yaşamlarında zorlandıkları gibi aileleri ve yakın çevreleri de aynı derecede zorluklarla karşılaşır. Bu nedenle, tedavi edilemeyen engellerin, toplumsal duyarlılıkla engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak çözümlerle tedavi edilmesi büyük önem taşır. Buradaki tedavi, engellilerin yaşam kalitesini arttıracak faaliyetler ve onarımlar oluşturmaktan geçer.

 

Türkiye’de nüfusun yüzde 12,29’u engelli bireylerden oluşmaktadır. Dünya genelinde ise 500 milyon engelli yaşadığı söylenmektedir. Ülkemizde, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmakta ve engelli bireylerle empati kurmak adına projeler üretilmektedir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, hepimizin birer engelli adayı olduğumuzu hatırlatmak, engelli vatandaşlarımızla empati kurabilmek ve onların sorunlarını dinleyebilmek adına oldukça önemli bir gün. Engelli bireylere pozitif ayrımcılık göstererek, onları topluma kazandırmak her vatandaşın görevi olmalıdır. Bu bilinçle hareket etmek, ülkemizi ve toplumumuzu daha modern ve insancıl yaşam tarzına ulaştıracaktır.

 

Ne zaman ki, engelli vatandaşlarımızı sadece bir gün değil, her gün hatırlayarak ve onların da sosyal, ekonomik, kültürel ve yaşamın her alanında bizler kadar hakları olduğunun bilincinde hareket edeceğiz; o gün daha medeni bir toplum haline gelebileceğiz.

 

Unutmayalım, her birimiz ve sevdiklerimiz de birer engelli adayı. Yaşamı onlar için kolaylaştırmak ve o duyarlılığa sahip olmak; aynı zamanda kendi hayatımıza ve toplumumuza bir yatırımdır. Engeller, önce zihinde daha sonra duyarlılıkla aşılır.

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlu Olsun…

Bilgi Toplumu Hizmetleri | 2024 Aktaş Holding. Tüm hakkı saklıdır.